CAKE OR FAKE -HANKE TEKEE TÖITÄ NUORTEN ITSETUNNON PUOLESTA

Cake or fake -mediakasvatuksen hanke on uudentyyppinen lähestymistapa kehittää nuorten medialukutaitoja ja mediakriittisyyttä. Hankkeen tavoitteena on edesauttaa nuorten itsetunnon kohentumista ja toisten hyväksymistä sekä vähentää kiusaamista kouluissa ja sosiaalisessa mediassa. 51NGL3 Company Oy toteuttaa hankkeen yhteistyössä Kielikone Oy:n ja Äni J Oy:n kanssa.

Hankkeessa toteutetaan oppitunteja, joissa vetäjä kertoo omakohtaisen selviämistarinansa sekä rohkeudesta olla oma itsensä, ja aktivoi oppilaita keskustelemaan tunnin aiheesta. Tunnit käydään englannin kielellä, jotta samalla opitaan keskustelemaan tunteista myös niiden kanssa, jotka eivät puhu suomea. Oppitunteja pidetään pääasiassa 8–9-luokkalaisille.

PÄÄTAVOITTEEMME ON NUORTEN MEDIALUKUTAIDON JA MEDIAKRIITTISYYDEN LISÄÄMINEN

Etenkin some-maailma on nuorille hyvin pinnallinen. Selfie mielletään usein koko ihmiseksi sekä kuvien ja niiden tykkäysten perusteella mitataan omaa arvoa. Somen antaman ihmiskuvan vaillinaisuuden kyseenalaistamisen ymmärtäminen on nuorille hyvin tärkeää, myös muidenkin mediassa nähtyjen asioiden kyseenalaistaminen. Netissä oleva aineisto ei ole puolueetonta tai aina edes totta, on selvitettävä taustat ja taustavaikuttajat.

Ihminen on helppo arvioida ja tuomita kuvan ja/tai toisten kommenttien perusteella. Mutta kun ymmärtää, että kuvan takana on oikea ihminen ja kokonainen tarina, näkökulma muuttuu sekä suvaitsevaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen lisääntyvät. Äni Jaatisen tarinan tehtävänä on herättää oppilaat itse huomaamaan, miten ennakkokäsitys ihmisestä on aivan eri asia kuin se, mitä ajattelet hänestä kuultuasi hänen tarinansa. Kun tunnet ihmisen kuvan tai some-profiilin takana, ymmärrät häntä ja hänen näkökulmansa paremmin.

 

Cake or fake -koulukiertue starttaa syksyllä 2016. Oppitunnit toteutetaan sponsoriyritysten mahdollistamana. Haluaisiko sinun yrityksesi olla mukana? Ota yhteyttä.